DeHearty

Grup Nasyid DeHearty

Dehearty merupakan sebuah grup musik religi yang bergenre nasyid, berasal dari Negara Malaysia, kumpulan Dehearty di tanah malaysia muncul pada bulan agustus 2003, setelah pengasasnya saudara Hisyam bin Ahmad telah dipewL oleh syrikat NAR Record sdn.

Untuk merakamkan album solo setelah setahun Hisyam meninggalkan kumpulan In-Team. Namun begitu, beliau tidak yakin untuk bergerak solo lantas membuat ujibakat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada waktu itu. Hasil ujibakat tersebut, beliau berjaya mencari bakat baru dengan penyertaan tiga ahli iaitu Azrul, Warie dan Zul. kemudian, beliau bersama tiga ahli tersebut telah menubuhkan kumpulan nasyid yang sekali lagi mencetuskan fenomena iaitu kumpulan DeHearty, seiring dengan kumpulan nasyid yang popular pada waktu itu. Antara lagu hits mereka ialah Permata Yang Dicari, Inspirasi Hati, Abu Bakar As-Siddiq, Wanita dan Di Hati. Kumpulan ini telah diuruskan sepenuhnya oleh NAR Records Sdn. Bhd. dari segi penerbitan dan pengedaran album.

Albumnya yang pertama Dehearty yang berjudul dihati dan yang kedua yang berjudul insan istimewa, Dehearty mulai aktif pada tahun 2004 dengan kumpulan lagu yang begitu menyentuh hati si pendengar ini menjadikan Dehearty banyak disukai masyarakat pecinta lagu nasyid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *